Om halfdrie zijn prins William en Kate samen met Queen Elizabeth op het balkon van Buckingham Palace verschenen. Er werd reikhalzend uitgekeken naar 'de kus'. 1000-en Kempenaren hebben naar tv gekeken.

Na de huwelijksplechtigheid en de rit in de open koets van Westminster Abbey naar Buckingham Palace, was het voor het grote publiek vooral nog uitkijken naar het ogenblik dat het kersverse bruidspaar op het balkon van Buckingham Palace zou verschijnen. Vóór het paleis hadden tienduizenden mensen postgevat om geen glimp van het gebeuren te missen (kleine foto). 

Stipt om 14.25 uur betraden William en Kate, samen met hun ouders, Queen Elizabeth, de getuigen en de bruidskindjes het balkon om het publiek toe te wuiven. Maar waar de massa toeschouwers vooral op wachtte, was dé kus tussen William en Kate.

William gaf zijn kersverse echtgenote een bescheiden, vluchtige kus op de mond. Maar het publiek kreeg toch waarvoor het gekomen was, want even later volgde een tweede, ietwat innigere kus. Kate, die vanaf nu enkel nog met Catherine zal worden aangesproken, straalde.

Vliegtuigen van de Royal Air Force zetten het moment nog luister bij, toen ze met veel lawaai over Buckingham Palace vlogen.

Vijf minuten later was het moment suprême alweer voorbij: het bruidspaar werd weer verwacht op de champagnereceptie voor 650 genodigden, die al meteen na de huwelijksplechtigheid was begonnen. Naar verluidt zijn er 10.000 hapjes gemaakt, goed voor 16 hapjes per persoon. De balkonkus was dus meteen ook de afsluiter van het publieke gedeelte van de "Royal Wedding".

Vanavond biedt prins Charles nog een diner aan voor 300 mensen. Op het feest dat volgt, zal koningin Elizabeth niet aanwezig zijn. Zij vertrekt samen met haar echtgenoot op weekend naar Windsor Castle. Prins Harry daarentegen heeft er zin in, want volgens geruchten heeft hij morgenvroeg "een katerontbijt" besteld.

William en Kate vertrekken vermoedelijk morgen op huwelijksreis. Maar de bestemming blijft voorlopig geheim.

(belga /ap)